Analiza prethodne utakmice

Evo neke analize utakmice sa zakašnjenjem:

Liberec je znaci cetvrta ekipa u Češkoj ligi sa 30 bodova iz 16 odigranih kola. Protiv nas su izašli u formaciji 4-4-2. E sad, njihova filozofija se svodi na dobro organizovoj, kompaktnoj odbrani i dosta jednostavne igre u napadu. U odbrani su takođe stajali u formaciji 4-4-2, međutim nisu robovali jednoj formaciji. Izlazili su dosta visoko na naše defanzivce i pokušavali da nas pritisnu kada krenemo iz početne linije sa loptom. Jako dobro su se kretali, mali razmak između linija, veoma veoma kompaktna ekipa. Kada su se branili, dešavalo se da bek izađe na naše krilo (Tošić, Janković) i da ga prati 20ak metara dok je sa loptom, i to su sjajno pokrivali tako što su se krilo ili vezni povlačili i zatvarali njegov prostor. Sjajan covering su radili. Kažem sjajno fizički pripremljena ekipa, odlično su stajali defanzivno, i kada su se branili, bek ili vezni su u nekim slučajevima bili i najofanzivniji u pravljenju presinga i to tako da se ne oseti to pozadi jer su sjajno pokrivali. Uvek su bili blizu našim igračima. To je došlo do izražaja još jer smo igrali dosta sporo i traljavo uvek sa kontaktom više. U nekim slučajevima kada smo ih pritisli igrali su jako plitko, povlačili se ali dobro taktički stajali.

U napadu su igrali dosta jednostavno, formacija se totalno menjala kad su započinjali akcije tako sto se jedan od centralnih veznih spustao do štopera da grade akcije dok su ostali odlazili visoko. Dosta su napadali prostor iza naše poslednje linije. Takođe kada su uspevali da nas pritisnu, uvek su akcije završavali sa velikim brojem igrača u našem šesnaestercu. Tako su i došli do golova, napadom na prostor iza leđa naše odbrane i sa dosta igrača u završnici.

E sada naša igra…. koliko god da je prijateljska utakmica, loše, dosta podseća na igru od jesenas. Izašli smo u formaciji 4-4-2.

Jovičić

Vuličević—-Marković—-Mitrović—-Antonov

Vakulko——-Jevtović

Tošić————————————Janković

Jovanović——-Ivanović/Tawa

Fokus je bio da gradimo akcije iz poslednje linije pasom, i spustali su se naizmenično Jevtović i Vakulko između štopera. Međutim imali smo problema da povežemo igru, kako god su izlazili na nas da nas pritisnu imali smo problema da iznesemo loptu. Povezivali smo 2-3 pasa između štopera i veznog i odmh se tražila duga lopta. E sad šta je problem, problem je bio što nismo imali dubinu, kao ni u većini slučajeva jesenas. Dugom loptom smo tražili igraca u POLJU a ne iza leđa njihove odbrane. Znači opet “Tawamba” igra bez Tawe. Potpuno smo bezidejno izgledali, jer niko nije razvlačio njihovu odbranu. Prvo nismo imali kretnje igrača tako da napadaju njihovu poslednju liniju, tj da tražimo dugim loptama prostor iza njihove odbrane. Drugo nismo imali širinu u igri jer su nam se krila povlačila u sredinu, i opet nije imao ko da napada prostor iza leđa odbrane. Znači ni po krilu ni po centrali. Jedan vertikalni pas nismo uspeli da izvedemo i da im razbijemo linije tima. Opet je bilo mučno da se igra bez kontri, prekida (build up)… Kombinatorika katastrofa. Jedinu šansu i akciju za gotovu celu utakmicu smo stvorili iz polu kontre a i kako bi drugacije, i to sjajnim odigravanjem Jankovića za Tošića, duplim pasom su izbacili celu odbranu, i onda veoma lepa asistencija Jankovića za Tawu.

U odbrani opet ista prica. Loše smo stajali u “poziciji”. Opet smo dozvolili da stojimo daleko od igrača kada smo u zoni. Uspevali su iz jednog vertikalnog pasa da nam razbiju linije tima i odmah da se stvara ozbiljna pozicija, prosto neverovatno da ovo ne možemo 6 meseci da rešimo. Jebeno neverovatno. Kada smo pokušali da skupimo zbog mogućeg vertikalnog pasa, po pravilu nas je napadao njihov bek jako visoko, uglavnom prostor iza odbrane dugom loptom. Problem je jako loš covering, jako loš tajming igrača. Imamo par igrača koji su boliku*ac, ali opet to ne sme biti izgovor jer se branimo timski. Fudbal je timski sport a ne individualni, i Leonardo je bio boliku*ac da isprati igrača, maltene nikad nije to ni radio pa se retko kad to osetilo jer smo sjajno pokrivali i sjajno se pomerali.

Opet smo teško dolazili do šesnaesterca, opet i kada dođemo u završnici smo sa malim brojem igrača. Opet boljke u defanzivi. Opet jedine šanse stvaramo iz polukontri i kontri ili prekida. Opet kada nas bek izleti i izađe u presing ostane KRATER nad KRATERIMA na njegovom mestu pozadi jer nema timskog pomeranja i pokrivanja, kao da svako igra svoju poziciju i ako je njegov igrač pokriven boli ga patka za druge.

Moram da izdvojim dva igrača a to su Vule i Jevta. Baš katastrofa. Vuleta su napadali samo tako, duge lopte, prostor iza leđa, jedan na jedan baš je teško izlazio na kraj, praktično nikako. Ali Jevtović ovo je bila možda i najlošija partija nekog igrača od kada ja gledam fudbal. Jevto brate moj…. da onako loše reaguje, kasni, kliza se, čim mu priđe igrač na 5m od njega vraća loptu, greši, sapliće se, ispada, mislim da nije imao nijedan pas unapred (nisam 100% siguran)…. Ja razumem i loš dan i da je bez samopouzdanja ali ono što je odigrao je KRIMINAL. Inače Antonov je za petama Vuletu, takođe dosta slab, bez forme i samopouzdanja.

Janković boliku*ac je naš najbolji igrač u polju, i koliko god da ume da zasere i da zapetlja on pokušava i dosta puta mu prođe. Opet je on najzaslužniji za gol ali mora da se dovede u red njegova disciplina. Mišljenja sam da bi bio produktivniji od Bambija na desnom krilu. Bambi jako slabo, praktično za igrača njegovog renomea je ovo jako jako loše. Izbacio je Jankovića duplim pasom prelepo, ali opet ne može u polju praktično ništa da uradi, ne pravi višak. Najveći kvaliteti kao šut sa distance, zasecanje u levo i šut, najkonkretniji i najopasniji naš igrač kad se dođe u 16m prosto ne dolaze do izražaja jer je konstantno u gužvi i daleko od njihove poslednje linije tima. (taktički propust).

Videćemo u narednim utakmicama kako ćemo izgledati. Nadam se napretku.