Analiza Plzenja

Naš član TaraNdrel analizira igru Partizanovog protivnika u 1/16 finale LE

Nakon odgledane utakmice sa priprema protiv Bazela (jednu jedinu sam nasao sa njihovih priprema) i jedne utakmice iz LE, da analiziram ukratko igru Viktorije Plzen.

Kao što večina zna Viktorija je prva u Českom šampionatu sa 46 bodova iz 16 utakmica, primera radi Slavija je druga sa 32 boda. Grupnu fazu LE su završili kao prvi  u grupi G LE sa 12 bodova ispred Steaue, Lugana i Hapoel Ber Seve.

Fokus njihove igre je dobra defanziva, tj vrhunsko pomeranje i izlazak u presing. Iz te sigurnosti pozadi imaju više samopouzdanja u napadu. Koristili su jesenas 4-2-3-1 formaciju u 95% slučajeva kao i 4-4-2, prilično retko.
Ovo bi trebao da bude njihov tim protiv nas:

Hruska

Reznik — Hubnik — Hejda — Limbersky

Hrosovsky — Horava

Petrzela — Kolar — Kopic

Krmencik

Najveća vrlina im je sjajan defanzivni blok. Svi igrači trče, brane se sa 11 igraca. Ne robuju formaciji u defanzivi, ume to da izgleda dosta asimetricno. Fokus im je kada protivnik ima loptu da se svaki protivnički igrač sem štopera okrene sa loptom ka njihovom golu. Uvek su blizu igrača, uvek su na liniji dodavanja, da što teze protivnički igrač bude okrenut sa loptom licem ka njihovom golu. U takvoj postavci i bloku, desava se i da krilo ili ofanzivni vezni budu najistureniji u presingu (da ne bi dozvolili okretanje protivnika licem ka njihovom golu) i da se taj prostor iza sjajno pokrije, da nema rupa. Vrhunski covering rade.

Prekidi su im takodje jača strana, kako defanzivni tako i ofanzivni.

U napadu igraju dosta jednostavno, trude se da igraju timski sa što manje carinjenja lopte. Napad im se vrti oko centralnih veznjaka koji su osovina tima, Hrosovsky i Horava. Obojica igraju u oba smera, dobro su tehnički potkovani pogotov Horava. Hrosovsky veoma brzo razmišlja i igra jednostavno, ima vrhunsku dijagonalu. Krila im se povlače u sredinu, imaju odlične kretnje i ostavljaju prostor bekovima koji su veoma ofanzivni, konstantno se ponavljaju, agresivni su i stoje visoko pogotovo Reznik. Krmencik glavni i najbolji igrač, za svoju visinu od 190cm jako je pokretljiv, otvara prostor sjajnim kretnjama, razvlači protivničku odbranu. Sjajan je u šesnaestercu. Ovako najjednostavnije rečeno izgleda pozicioni napad, medjutim Viktorija voli trku voli da napada iz kontri i polukontri. Tada se brzo transformisu iz odbrane u napad, gde krila sa Krmencikom napadaju poslednju liniju odbrane, tj napadaju prostor iza ledja odbrane i ovo im je jedan od najjačih oružja u napadu. Taj prostor napadaju jer imaju Hrosovskog koji šalje odlične dijagonale i duge lopte. Petrzela im je desno krilo, levonog, nalik nasem Jankovicu. Ima 34 godine, iskusan, najbolji njihov igrac na lopti, dosta je agresivan sa loptom, rizikuje i napada jedan na jedan. Jan Kopic im je najbolji asistent tima i uz Petrzelu najbolje tehnički potkovan u Viktoriji.

Mi najverovatnije igramo bez Zdjelara, odnosno sa Jevtom, očekujem da ne napravimo ništa iz pozicione igre. Nadam se da iz pozicione igre nećemo praviti greške na osetljivom delu terena. Ono što očekujem u napadu su Tawamba i Jankovic. Ovde se samo uzdam u Tawambu da preskakanjem igre napravi neki višak, tj otvori prostor Jankoviću i Tošicu. Po meni, jedine šanse koje možemo da stvorimo su iz kontri i polukontri sa Tawambom i Jankovižem. Takodje se i u prekide uzdam koliko toliko. Mi u napadu nismo imali protok lopte i vertikalni pas da razbijemo linije protivnickog tima celu jesen pa ni na pripremama. Mislim da ćemo protiv Viktorije, koja je penicilin za takve pasove još teže uspeti da izvedemo.

U odbrani, se plašim vertikalnih pasova. Poznato je da nam kroz jedan-dva pasa razbiju linije tima. Mogu preko ofanzivnih bekova da nam šire igru i napadaju šesnaesterac. Treba da se minimiziraju petljanja sa loptom i greške na osetljivom delu terena.

Imaćemo ogroman problem po bokovima tj. sa našim bekovima. Dosta napadaju prostor iza leđa odbrane. Znamo da je Vule tu najkritičniji. Bekovi im se konstantno ponavljaju i izlaze visoko. Recept? Moraće Jankela i Bambi guzicu da ogule i pomognu bekovima.

 

Pored svega ja sam sigruran da je individualni kvalitet na našoj strani. Janković, Tawamba, Tosić …

Koliko god ljudi mozda ne veruju ili ne misle tako, ja sam ubedjen da imamo veoma dobre pojedince. Još jedna bitna stavka je da su igrači izlazili sa 100% mogucnosti u Evropi i u najtezim utakmicama. Time smo nadoknadili neke taktičke propuste. Šta je bio rezultat? Dobili Videoton, dobili Bojse, prošli grupu, odigrali korektno poslednji derbi. Koliko god Viktorija bila bolja trkački i taktički ja sam ubedjen u prolaz. Ako igrači izadju za 100% zalaganjem, ubedjen sam u prolaz jer je individualni kvalitet na našoj strani.

Srećno!

http://www.squawka.com/teams/viktori…s#1-6#by-match

http://www.squawka.com/teams/partiza…s#1-6#by-match

Malo statistike. Zanimljivo je reći da smo imali mozda i najmanje kreiranih sansi u celoj LE, 6 assist i 32 key passes, dok je Viktorija imala 13 assist i 54 key passes. To govori o našoj kombinatorici.