FK Partizan vs. FC Viktoria Plzeň, analiza utakmice

Naš član TaraNdrel analizira prvu utakmicu 1/16 finale LE između FK Partizan i FC Viktoria Plzeň.

Viktorija je izašla u formaciji 4-2-3-1.

Hruska

Reznik — Hubnik — Hejda — Limbersky

Hrosovsky — Horava

Petrzela — Kolar — Kopic

Krmencik

Postavili su dobar defanzivni blok pozadi i odlično pokrivali i pomerali se kako je nama išao protok lopte. Sjajno su timski i taktički izgledali. Veoma iskusna ekipa. U napadu su forsirali lopte iza leđa naše odbrane kao sto se i očekivalo. Radili su to mnogo češće jer su prestali da šalju vertikalne pasove. Mi smo presingom i sjajnom požrtvovanošću presekli njima gomilu vertikalnih pasova i otvarali polu kontre u prvom poluvremenu, tako da su u nastavku smanjili rizične pasove i još vise forsirali duge lopte na Krmencika i duge lopte iza leđa odbrane.

Vidi se da su sveli greške (uglavnom vertikalni pasovi, kao i dijagonale) koje su dovodile do našeg najjačeg oružja na minimum (kontre i polu kontre) i forsirali jednodimenzionalnu igru do iznemoglosti. Tako su i došli do gola, napunili šesnaesterac igračima, rizikovali i gađali Vulićevića iza leđa.

Stojković

Vulićević — Miletić — Mitrović — Urošević

Tošić — Jevtović — Pantić — Janković

Tawamba — Suma

Ono sto treba reci da je naša postavka izgledala zaista veoma veoma dobro do nekog 70. minuta. Šteta. Kao i sto sam ranije pisao, kada izađemo sa 100% energijom mi nemamo prevelikih problema u odbrani, praktično da ih nismo ni imali. Kako smo gubili snagu, energiju i koncentraciju tako je krenula naša igra da pokazuje slabosti.

Prvo sto treba reći je da je neverovatno teško izdržati da u ovom ritmu odigramo 90. minuta ali da smo mogli više, mogli smo.

Iz pozicione igre maltene ništa nismo napravili, ali smo preskakanjem igre na Tawambu i iz polu kontri i kontri pretili. Poput njih, tako smo i mi smanjili vertikalne pasove kao i greške na osetljivom delu terena. Tako je tok utakmice najviše protekao u igri, dugim loptama na Tawambu, odnosno Krmencika.

Imali smo svoje sanse, ponajviše zbog Tawambe koji je odigrao fantastičnu utakmicu, tako i zbog ostatka tima. Jako bitno je reci da dok smo imali pun kapacitet snage mi smo posle vazdušnih duela osvajali maltene svaku NIČIJU loptu, i to je bio ključ naše dominacije.

Pantić je odigrao maestralnu partiju. U oba smera! Odlično pozadi, ali u uz to je i u napadu mnogo donosio. Imao je odlična kreativna rešenja, kao i pas pred asistenciju za Vulićevića, sjajan pregled igre, i vise rešenja njegovom kreacijom, a da pozadi nije trpelo.

Tawamba i Miletić su takođe igrali odličnu utakmicu, a .Jevtović možda i utakmicu života. Bio je odličan osigurač pozadi i pokupio je mnoštvo ničijih lopti, uz dosta dobijenih vazdušnih duela.

Celom timu idu zasluge za današnju igru sem Jankovića. Mnogo je solirao, petljao, mrsio… Mnogo vise očekujemo od njega u Češkoj. Jedan od naših najboljih igrača sigurno, ali mora to da dokaze na terenu i da bude konstantan.

Kao sto sam i pisao trka, taktika i iskustvo su na njihovoj strani, ali je individualni kvalitet daleko na našoj strani. Pokazali smo vise od igre i dominirali, ali je usledio pad koncentracije usled manjka snage. Takođe je bitno da smo bili opasni posle prekida i da ih je Tošić perfektno izvodio. Imali smo i jednu uigranu akciju iz kornera ali nam nije prošlo iznenađenje.

Sve u svemu, možemo biti zadovoljni prikazanim. Dukić je zaslužio itekako prelaznu ocenu jer je nadigrao Viktoriju. Zalaganje je bilo bas na visokom nivou. Taktički smo solidno stajali i uz zalaganje je to izgledalo još bolje, a najbitnija stavka je ta da smo pokupili veliku većinu ničijih lopti. Smirenosti nismo imali u završnici i Tošić i Janković uz to nisu imali dobru utakmicu. Nedostatak Mitrovića će biti veliki hendikep za revanš jer je dobio 90% duela sa Kmencikom, dok je ostalo pokupio Miletić.

Malo vise smirenosti u završnici napada, uz bolju igru Tošića i Jankovića, i mi prolazimo Čehe.